Чиста, прозора, без видимих домішок і звичайна на смак – такою може бути вода, забруднена смертельними дозами нітратів!

     Життя та здоров’я людини тісно пов’язані з навколишнім середовищем. Одним із найважливіших компонентів цього середовища є вода, без якої неможливі були б зародження і послідовний розвиток життя на Землі.

     Нітрати постійно присутні в природних водах і є продуктами окислення органічних азотовмісних речовин у ґрунті і воді водойм.

     Нітрати техногенного походження широко застосовуються в промисловості і, особливо, в сільському господарстві. При недотриманні норм внесення добрив нітрати накопичуються в ґрунті, в джерелах водопостачання і харчових продуктах.

     Вживання води з наднормативним вмістом нітратів небезпечне для здоров’я. З ним безпосередньо пов’язане захворювання – водно-нітратна метгемоглобінемія у дітей, летальні випадки від якої реєструються все частіше. 

     Згідно з сучасними науковими даними, нітрати в кишківнику людини під впливом бактерій відновлюються до нітритів, всмоктування нітритів веде до утворення метгемоглобіну і до часткової втрати активності гемоглобіну в перенесенні кисню, а також у пригніченні активності ферментних систем, що беруть участь у процесах тканинного дихання.
 Вживання води з високою концентрацією нітратів (більше 50 мг/дм³) різко збільшує рівень метгемоглобіну в крові. Характерними проявами цієї патології є задишка, акроціаноз, ціаноз слизових оболонок, тахікардія, судоми тощо. Якщо кількість метгемоглобіну перевищує 50% від загальної кількості гемоглобіну, організм може загинути від гіпоксії центральної нервової системи.

     Таким чином, в основі метгемоглобінемії лежить той чи інший ступінь кисневого голодування, симптоми якого проявляються в першу чергу у дітей, особливо грудного віку. Діти хворіють переважно при штучному вигодовуванні, коли сухі молочні суміші розводяться водою, що містить нітрати, або при вживанні цієї води для пиття. Діти старшого віку менше схильні до цієї хвороби, а якщо і занедужують, то її перебіг легший, так як у них розвиненіші компенсаторні механізми.

     Легкі форми метгемоглобінемії, пов’язані з вживанням питної води з підвищеним вмістом нітратів, зустрічаються у дітей всіх вікових груп та дорослих людей. Для цих форм характерні слабкість, блідість, підвищена стомлюваність, які при недостатній поінформованості можуть бути пояснені іншими причинами. Розвитку зазначеної патології сприяють диспепсія і дисбактеріоз кишківника.

     У дорослих метгемоглобінемія розвивається рідко, але можливий взаємозв’язок між тривалим вживанням води з підвищеним вмістом нітратів і збільшенням ризику виникнення раку сечового міхура і яєчників. Вагітним жінкам особливо небезпечно вживати воду, забруднену нітратами.

      До груп підвищеного ризику відносяться :

  • Як уже зазначалося – немовлята віком до одного року, що знаходяться на штучному вигодовуванні,
  • Люди похилого віку,
  • Хворі на анемію, з захворюваннями дихальної, серцево-судинної систем.

     Зазвичай метгемоглобінемія найчастіше спостерігається у людей, які проживають у сільській місцевості і вживають воду з децентралізованих джерел водопостачання (індивідуальних колодязів та індивідуальних свердловин). Поряд із джерелами водопостачання часто знаходяться господарські споруди для тварин, туалети на вигріб, гнойові купи, які є джерелами нітратів. Все це в сукупності призводить до забруднення ґрунту і, відповідно до забруднення ґрунтових вод, що створює реальну загрозу.

     Для запобігання негативному впливу нітратів на здоров’я населення та виникненню отруєнь і захворювань, пов’язаних з водно-нітратною метгемоглобінемію, необхідно:

     власникам громадських та індивідуальних колодязів перевірити якість води в них.

     Слід зазначити, що єдиним дієвим способом дізнатись про якість та безпечність води є проведення лабораторних досліджень

  • Не використовувати для пиття воду з колодязів і свердловин, в яких вміст нітратів перевищує нормативні показники, а також не використовувати її для приготування сумішей у дитячому харчуванні;
  • Дотримуватися гігієнічних норм при облаштуванні та експлуатації колодязя (ізоляція стін, облаштування навколо нього глиняного замка, огородження і облаштування навісами, кришкою, загальним відром тощо);
  • З обережністю застосовувати в сільському господарстві та в приватному секторі мінеральні та органічні добрива.

     Щоб уникнути отруєнь нітратами, необхідно використовувати якісну воду, перевірену в лабораторії. Забруднена навіть смертельними дозами нітратів вода – чиста, прозора, без запаху і видимих домішок, звичайна на смак.

     Важливими показниками забруднення питної води децентралізованих джерел водопостачання (колодязів) є також солі аміаку, нітрити.

     Аміак є початковим продуктом гниття і його присутність у воді свідчить про свіже фекальне забруднення.Нітрити та нітрати є кінцевими продуктами мінералізації органічних речовин.

     Пам’ятайте, що кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а збільшує її токсичність на 40-80%!!!

 Новомиргородське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області

Коротке посилання: http://nmrda.kr-admin.gov.ua/?p=11798

Залишити відповідь