ПАМ’ЯТКА ОБЕРЕЖНО – ГРИБИ!

Основні причини отруєнь:

  • вживання отруйних грибів;
  • неправильне приготування умовно їстівних грибів;
  • вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
  • вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).

Симптоми отруєння:

  • нудота, блювота, біль у животі;
  • посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми;
  • мимовільне сечовиділення, проноси;
  • розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.

Щоб запобігти отруєння грибами, необхідно дотримуватися наступних правил:

  • Не збирайте гриби:
  • якщо не впевнені, що знаєте їх – якими б апетитними вони не здавалися;
  • поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
  • невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення “бульба”, оточене оболонкою;
  • з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих;
  • ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них;
  • “шампіньйони” та “печериці”, у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.
  • Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках – вони не завжди відповідають дійсності.
  • Не куштуйте сирі гриби на смак.
  • Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні -викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом – викидайте, гриби промийте.

2

 

  • Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
  • При обробці кип’ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.
  • Обов’язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління.
  • Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
  • Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння.
  • Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд – також може статись отруєння.
  • Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм.
  • Гриби, які довго зберігалися, обов’язково прокип’ятіть 10-15 хвилин.

 

Перша допомога при отруєнні грибами:

  • негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип’яченої води або блідо- рожевого розчину марганцівки, необхідно викликати блювоту, прийміть активоване вугілля;
  • потерпілого треба укласти, зігріти ноги за допомогою грілок, дати випити багато рідини (чай, воду);
  • викликати швидку медичну допомогу за тел.: «103», оскільки стан може погіршитися.

 

Бережіть своє здоров’я і життя!

Коротке посилання: http://nmrda.kr-admin.gov.ua/?p=12376

Залишити відповідь